איך לא לבחור צלם חתונות לא מומלץ

את מי לבחור? איך לא לטעות עם צלם חתונות

 

 טיפים איך לא לטעות עם צלם חתונות

 

אינטראקציה עם צלם

הצלם מלווה אתכם רוב היום, לעומת שאר הספקים לכן חשוב שתהיה איתו אינטראקציה טובה. אם אין לכם חיבור עם צלם, אם אתם לא מרגישים איתו נוח/נעים, הוא לא מומלץ. נכון שקשה להבין את זה עד הצילומים עצמם, לכן תצטרכו לקבל רושם ראשוני משיחה/פגישה, אולי לעשות צילומי זוגיות/טראש ואז להחליט.

 

חוות דעת של לקוחות קודמים

לא בוחרים צלם בלי המלצות. נכון שיש צלמים צעירים שרוצים להתברג והם יקחו פחות כסף. אם אתם במצב שאין לכם תקציב נורמלי, תצטרכו לשקול אם כדאי לכם לקחת אותו. הרי זה עניין של עלות מול תועלת. צלם וותיק כמובן יקח הרבה וזה הגיוני בגלל ניסיונו הרב. לכן, ההמלצה הכללית היא לא לקחת צלם בלי המלצות.

 

יש מחיר ?

לא בוחרים צלם על סמך המחיר. נכון שמחיר יכול לשקף עד כמה צלם חתונות טוב או מנוסה, אבל רק מחיר לא מראה כד כמה הוא טוב, רציני, שאפשר לתת בו אמון. המחיר עצמו לא משקף את רמת הצילום של הצלם, אלא התמונות עצמן. המחיר גם לא אומר כלום לגבי יכולת של הצלם להצחיק או לרגש אתכם. המחיר גם לא אומר האם השירות שתקבלו יהיה טוב. לכן, המחיר נטו יהווה עבורכם רק מספר שתצטרכו להחליט אם אתם יכולים לעמוד בו, כל שאר ההחלטות תיקחו לפי הדברים שחשובים לכם.

 

סגנון צילום

על סגנונות צילום יש כתבה באתר. בגדול, אל תבחרו צלם חתונות רק על בסיס סגנון צילום. חוץ מזה לצלם יכול להיות מספר סגנונות צילום או שהוא מתאים את עצמו לזוג( גם מצלם אותם זורמים וגם מביים). נכון שכתבות שונות מדברות על כך שצריך לבחור ולהתחבר לסגנון. כתבות אלה מדברות גם על כך שהסגנון של צלם צריך להתאים לסגנון שלכם. אני אגיד לכם, לזוגות אין שום סגנון, לרוב הם לא מבינים בצילום ברמה מקצועית, לא יודעים סיגנונות, אין לזוגות ידע בסיגנונות לרוב. לכן , לא בוחרים צלם על סמך הסגנון. אז על סמך מה? פשוט תראו אם אתם אוהבים את התמונות של הצלם או לא ואל תסבכו את עצמכם עם סגנונות. כמובן שצריך לבחור צלם לא רק על סמך התמונות, אבל בטוח שלא על סמך הסגנון.

 

חוזה של צלם חתונות

אל תבחרו צלם חתונות על סמך החוזה. בוא נומר שהתרשמתם לטובה מהתמונות של צלם, המחיר נראה טוב. הגעתם לשלב של חוזה, ואופס, יש סעיף מקדמות. אתם לא רוצים לשלם 30% מקדמה אבל זה מה שכתוב בהסכם, לרוב. אז תבטלו בגלל זה? הרי אהבתם את הצלם, אתם נותנים בו אמון אחרי שיחה/פגישה. עדיף לסגור איתו ולא לבזבז זמן על נסיעות/פגישות/ימי חופש שתיקחו. בזמן שחסכתם, עדיף תקראו טיפים למאורסים ותהיו יותר חכמים לגבי שאר הספקים שאתם סוגרים איתם.

 

יש לך ציוד מקצועי?

לבחור צלם רק על בסיס ציוד שלו לא הגיוני. ציוד מקצועי לא בהכרח מעיד על רמת הצלם. ואם הצלם לקח הלוואה וקנה מצלמה ב 20 אלף שקל, אתם תסגרו איתו בעיניים עצומות? ברור שלא, כי הציוד הזה אפשר לקנות אבל האם זה מעיד על רמת צילום שלו? לא. המצלמות של היום יודעות לתת תמונות איכותיות מאוד, לכן מה שיקבע זה הראש, הידיים והידע המקצועי של צלם, ולא אם יש לו ציוד כזה או אחר. לכן לא בוחרים "צלם מומלץ" לחתונה על סמך ציוד מקצועי.

 

לוקיישנים לצילומים

אל תבחרו צלם חתונות על סמך לוקיישנים שהוא מכיר. צלם Jerry Ghionis, אחד התותחים בעולם, צילם את אחד החתונות שלו באיזשהו חדר שרותים נטוש וזכה בפרסים. הסיפור מעיד על כך שצלם יותר יכול לעשות עשרות תמונות טובות בנקודה אחת. לוקיישן טוב אומנם תורם לרקע, אבל רקע כשלעצמו לא מבטיח שהצלם יודע לצלם. הלוקיישן מעולה אבל מה עם הצלם.

עבדתי תקופה עם צלם וותיק בארץ והוא אמר לי שהוא בכלל לא אוהב לראות לוקיישן לפני שהוא נוסע לחתונה, כי הוא רוצה לראות ולגלות משהו חדש ולא לנסוע ללוקיישן שחפרו עליו. מסקנה: ידע של צלם בהרבה לוקיישנים לא מבטיחים כלום .

 

כמות פגישות עם צלמים

אל תפגשו עם מיליון צלמים שאהבתם. הרעיון פשוט: תבחרו לכם מספר צלמים שאהבתם הכי הרבה, זה יהיה הסינון הראשוני. תדברו או תפגשו, זה יהווה סינון שני. אחרי שני הסינונים אפשר לבחור צלם יותר בקלות. אפשר לשלב עם שיטת פסילה, כשאתם פוסלים צלם אחד מתוך שני פגישות אחרונות. לעומת זאת אם תפגשו עם המון, תשרפו זמן, כסף, תתבלבלו את מי אהבתם בפגישה וכו' (אלא אם רשמתם את ההתרשמות שלכם על דף אחרי הפגישה פר כל צלם). לכן, שיטה ראשונה עדיפה, כאשר הכל עדיין בזיכרון ובוחרים בין השניים האחרונים ומשתמשים בשיטת הפסילה (בין מועדף לבין אחד של הפגישה האחרונה)

 

המלצות של האולם

על ההלמצות של ספקים דרך האולם כבר כתבתי בכתבה  "מחירי חורף לחתונה" אבל כאן אומר בקצרה, אל תעשו טעות בסגירת צלם דרך האולם. תשלמו את אותו המחיר (כי מחיר המנה יעלה), לא תוכלו לבחור ממגוון שיש לכם בשוק אלא רק אלה שעובדים עם האולם, אין לכם בזה שליטה, ותדעו שמכיסכם הולכת עמלה לאולם, שעדיף הייתם משקיעים בצלם איכותי בשוק החופשי. ראו הוזהרתם.

 

חבילת צילום. ומה עם מתנות?

לא בוחרים צלם חתונות על סמך טיב נראות חבילת צילום שלו. לפי כמות המוזמנים והתקציב שלכם הוא בעצמו אמור לומר כמה צלמים תצטרכו לכמות שהזמנתם. כמות המתנות שאתם מבקשים או עוד יותר גרוע, המתנות שהצלם נותן לכם כדי לסגור איתכם( תמיד בא על חשבון משהו אחר) לא אומרים לגבי טיבו של הצלם. במילים אחרות חבילת צילום שנראית טוב לא אומרת שצריך לסגור עם הצלם הזה. אותו צלם יכול לעשות חבילות זהות ולהראות אותן בדרכים שונות.

אל תחליטו על צלם על סמך כמות המתנות שהוא נותן/מוכר לכם, הרי זה לא אומר על טיבו של צלם אלא על רצונו לסגור איתכם ע"י דחיפת מתנות. אם הוא נותן הנחות משמעותיות כנראה זה יהיה איפשהו על חשבונכם, בלי שתדעו איפה (בעריכה, באלבום וכו'). אל תבססו את ההחלטה שלכם לגבי צלם על סמך חבילת צילום.

 

כמות חתונות בשנה

לא בוחרים צלם שעושה המון חתונות בשנה. כנ"ל גם הפוך. העניין הוא שצלם שמצלם המון, האירועים יכולים להפוך עבורו לשגרה רגילה, הוא פחות יתרגש, פחות ישתדל. אם הוא מצלם הרבה, הוא לא נח מהאירועים מספיק והשגרה יכולה להימאס לו. מאידך צלם שלא מצלם בכלל גם לא טוב כי הוא נשאר הרבה זמן בלי ניסיון. עדיף לקחת מישהו מנוסה אבל אחד שלא עושה המון אירועים, כך הוא יוכל לתת לכם הרבה תשומת לב מהחשק ולהיות כיפי מרצון.

 

יש לי צלם קרוב משפחה

אל תבחרו צלם לחתונה יקרה שלכם מקרובי משפחה, גם אם המחיר פגז. העניין הוא שאולי הוא לא כל כך טוב/מקצועי, או שאתם לא אוהבים את העבודות שלו. אבל גם אם כן, הרי שבמקרים של אי נעימות שיכולים להיווצר, אתם לא תלכו נגדו, לא תתנהגו כלפיו בצורה שאחר כך לא יהיה לכם נעים בפני קרובי משפחה אחרים שמכירים אותו והסיפור הלא נעים יצוץ לשאר הקרובים. בסוף רק אתם תפסידו ותישארו עם מה שיש. רוצים לקבל סיכוי לבעיות ומצבים לא נעימים, קחו קרוב משפחה. אחרת, תתרחקו מהרעיון וקחו צלם חתונות מקצועי. 

 

תשוקה

 

לא, זאת לא התשוקה ביניכם, אני בטוח שיש אותה. אני מדבר על תשוקה של הצלם לתחום הצילום ולא קל להבין אם יש אותה לצלם. כשאתם בשיחה/פגישה, תנסו להרגיש, בלי לשאול באופן ישיר, אם לצלם חתונות שהתקשרתם אליו יש תשוקה לתחום. אני למשל בן אדם רגוע , ולכן אני לא אקפוץ באוויר כמו משוגע כדי להפגין שיש לי תשוקה לצילום, עם זאת יש לי תשוקה לצילום. כלומר תנסו לזהות שני צדדים קיצוניים, או שבן אדם יותר מדיי קופצני(מדי פעם מצביע על כך שהוא ישמח אתכם גם ביום החתונה) או אחד שהוא אדיש, זה יכול להצביע קצת על התשוקה שלו לצילום. כמובן, שיש עוד מקרה שבאתם לחברה שמעסיקה צלמים פרילנסרים( עשרות צלמים), ואותו אחד שאתם תדברו איתו הוא בכלל לא קשור, כלומר במקרה הזה אין לכם בכלל אינדיקציה לגבי תשוקה של צלם, אלא אם תעשו עוד פגישה עם הצלם שיציבו לכם. וגם אז, תחשבו שאתם מבזבזים זמן על שני פגישות, במקום להיפגש בפעם אחד עם אותו צלם שיצלם אתכם. אני מצלם גם כי יש לי תשוקה לצילום וגם בשביל הכסף כדי להתפרנס אבל אחד שעושה את זה רק בשביל הכסף זה בעיה. לא בוחרים צלם לחתונה בלי תשוקה לצילום.

 

אל תעשו

• אל תשלחו תמונות שאהבתם באינטרנט(של צלם כלשהו) לצלם שאתם באים אליו. נכון שיכול להיות שהוא יכול לנסות לעשות משהו דומה, אבל כמו כל בן אדם שונה מאחר, כך גם כל צלם עם הראש שלו. חוץ מזה אל תשכחו שהתמונה שאתם רוצים להראות צולמה במקום מסוים, שאולי לא תוכלו להגיע לשם, באור מסוים, שאולי לא יהיה נגיש לכם ביום החתונה וכו'. אם זאת תמונה שהזוג זרם בה, והצלם תפס את הרגע, אז אתם אלה שצריכים לזרום כמו הזוג שבתמונה וזה כבר פחות תלוי בצלם אלא בכם. כלומר אתם מבינים שזה לא הגיוני. פשוט או שתבחרו צלם שאת התמונות שלו אהבתם או צלם שיגיד שינסה לעשות ככה, אבל אל תיקחו את זה בתור התחייבת מצידו להשיג תוצאות שאתם ראיתם בתמונה אחרת.

• אל תשאלו את הצלם כמה תמונות תקבלו, כמה דפים באלבום וכו'. צלם שאומר לכם את זה מראש מצביע על כך שהוא עובד בשיטת ימי הביניים. אין שום סיכוי שצלם ידע מראש כמה תמונות הוא יצלם. מה שכן, צלם טוב ישתדל לצלם אתכם מהרבה זוויות/ תנאי תאורה שונים וכו' והוא בעצמו לא יודע כמה יצלם. אני אישית מעדיף 200 תמונות טובות מאשר 2000 תמונות שמתוכן אין מה לבחור. לא כמות ולא מספר דפים, לא אומים כלום. אין דרך לצלם להבטיח לכם מראש איזשהם מספרים שהוא בעצמו לא יודע מראש.

כנ"ל לגבי אלבום. נכון, אפשר להתחייב על מינימום מסוים, למשל 15 דפים באלבום, אבל גם זאת לא שיטה. מתי אני כצלם חתונות יודע כמה דפים באמת יצאו באלבום? רק אחרי ששלחתי למעצבת את סט תמונות נבחרות והוא הרכיבה מתוכן עיצוב יפה, ואני מראש לא מגביל אותה בכמות הדפים, ככה שהיא עובדת בלי מגבלות מצידה מה שתורם לעיצוב האלבום. אם אני מראש מכין אותה ל 15-30 דפים, היא מוגבלת. יש דרכים לצאת מזה יפה כשעושים אלבום בשיטה האוסטרלית/האמריקאית כשהעיצוב יכול לכלול תמונה אחד טובה גדולה על כל הדף, ועל העמוד הצמוד כמה תמונות קשורות אבל  מאוד קטנות, זה עניין עיצובי. בשורה תחתונה, המינימום שאפשר להתחייב זה 15 דפים ומעלה. אבל אם סגרתם על 20 דפים ולצלם יוצא שעם עיצוב טוב צריך לעשות 25 דפים,  כדאי מראש להסכים לזה מאשר להגביל את עצמכם עם כמות שהגדרתם מראש. תוספת עלות כל דף תסכמו כבר עם צלם.

• אל תשאלו כמה תמונות ערוכות תקבלו. שאלה חסרת משמעות. אם צלם מצלם טוב הוא בכלל לא צריך לערוך קובץ JPG שאותו אתם מקבלים. אם יש צורך לשפר או ללטש, הצלם יעשה את זה בלי שתדעו. אבל מי שכן מתחייב למספר מסוים לא יודע על מה הוא מדבר, הרי הוא בעצמו לא יודע כמה תמונות הוא כן יצטרך לערוך ואלו יצאו טובות ואין צורך בעריכה.

• אל תשאלו את הצלם איזה אפקטים הוא עושה לתמונות. מי שעושה אפקטים כאלה זה הזוגות. אבל צלם מקצועי לא יעשה את זה, זה לא הרמה שלו. צלם שתפס רגע מרגש ביניכם או ביים אתכם והדגיש את הגזרה היפה שלכם, זה הרבה יותר חשוב מאיזהשהם אפקטים של ילדים.

• אל תשאלו את הצלם חומרי וידאו שהוא מייצר הם ב Full HD אם אתם לא יודעים את המושג, כי מביך לשני הצדדים. תלמדו את המושגים של צלמי סטילס ווידאו. (Full HD זה רזולוציה של 1920*1080 פיקסלים, זאת רזולוציה שרוב הטלוויזיות תומכות בהן. כיום יש כבר טלוויזיות 4K. תחשבו טוב אם אתם צריכים צילום ב 4K, ומה התמורה שלו מבחינתכם). אל תשאלו שאלות טכניות כמו שאלה על ISO, על RAW, אלה מושגים טכניים שלא תורמים לכם כלום, אלא רק מכניסים אותכם ליער עמוק. כמו כן אל תשאלו על אוטופוקוס וכמות תמונות פר שניה. 

מה שחשוב זה האם אהבתם את הצלם, את התמונות שלו והאם אתם חושבים שתוכלו לסמוך עליו.

 

ישנם מספר מושגים שהצלמים משתמשים בהם בלי לדעת שחלק מהלקוחות לא מכירים אותם. כדי להבין אותם יותר טוב ולהבין מה הצלם מציע, להלן רשימת מושגים שקשורים למצלמות, לצורת צילום ולחומרים שאתם מקבלים אחרי החתונה.

כמו כן, מספר המלצות מה כדאי לבחור

מושגים

צלם סטילס הוא צלם תמונות , שמצלם עם מצלמת DSLR.

צלם ווידאו הוא צלם שמצלם ווידאו עם מצלמת DSLR.

DSLR - זאת מצלמה, שהיום הרבה צלמי סטילס וצלמי ווידאו משתמשים לשתי המטרות (סטילס ווידאו). המצלמה יודעת לצלם גם תמונות וגם ווידאו.

HD- מושג שמכוון לווידאו.

צילום ווידאו באיכות HD - זה פשוט ווידאו ברזולוציה 1920 פיקסלים ברוחב המסך, ו 1080 בגובה. היום רוב הטלוויזיות יודעות לתמוך ברזולוציה זאת.

4K- גם זה מושג שמכוון לווידאו, זה סה"כ שדרוג של HD, בו הווידאו הוא ברזולוציה פי ~ 2 מאשר ב HD. כלומר הרזולוציה היא בסביבות 4096 על 2160.

היום לא כל הצלמים מצלמים ב 4K ויש לזה מספר סיבות.

אם הטלוויזיה שלכם תומכת רק באיכות HD, יש טעם לחפש 4K רק במקרה שאתם מתכוונים לקנות בעתיד טלוויזיה 4K ואז תוכלו ליהנות מהווידאו. אך יש להבין שמבחינת איכות הצבעים אין הבדל בין 4K <

האם צלם חתונות יכול לצלם גם בלילה והאם אפשר לצלם משהו מעניין בחושך